در حالیکه جنگ نظامی بین دو کشور روسیه و اوکراین همچنان ادامه دارد، عواقب و آثار منفی آن بر روی بازارهای اقتصادی جهانی کم کم در حال خودنمایی هستند.
به خصوص در شرایطی فعلی جهان که توان مالی همه کشورها به دلیل خسارت های اقتصادی ناشی از همهگیری ویروس کرونا با کاهش چشمگیری روبرو شده است، بروز یک جنگ نظامی میان دو کشور و کشیده شدن عواقب آن به سایر کشورهای جهان می تواند یک کابوس اقتصادی بزرگ برای دنیای امروز پدید آورد.
یکی از بزرگترین بازارهای اقتصادی جهان، بازار نفت است. این بازار پر قدرت و پر نفوذ در همه دنیا در روزهای اخیر به دلیل شروع جنگ و التهاب فراوان میان روسیه و اوکراین دچار تحولات فراوان شده است. تاثیر التهاب و تغییرات بازار نفت بر سایر بازارهای جهانی در همه ادوار بر کسی پوشیده نیست.
افزایش ناگهانی قیمت نفت تا بشکهای ۱۵۰ دلار که همچنان نیز در حال افزایش است، و به تاثیر از آن تورم دوبرابری در منطقه یورو تنها بخشی از رخدادهای این روزهای بازارهای اقتصادی جهان هستند.
در میان انواع و اقسام مختلف تحریم هایی که علیه روسیه به تصویب رسیده و هر روز در حال به اجرا در آمدن هستند، حوزه بسیار مهم صنایع کاغذ، مقوا، چاپ، بسته بندی و محصولات سلولزی نیز به چشم می آیند و بی نصیب نمانده اند.
در پی اعمال این تحریم ها بسیاری از شرکتهای برجسته کاغذ، چاپ و بستهبندی جهان از هر گونه معامله با شرکتهای روسی خودداری نموده اند.
بازارهای دیگر نیز تغییرات و تحولات زیادی را در روزهای جدید نشان می دهند، مانند: بازار گندم و غلات، بازرا پر التهاب انرژی، بازارهای سهام و اوراق قرضه و …
اختلال در روند تولید و عرضه گندم از منطقه دریای سیاه یکی دیگر از مشکلات بسیار مهم ایجاد شده به دلیل جنگ است. همان طور که می دانید، چهار کشور مهم صادرکننده غلات شامل: روسیه، اوکراین، قزاقستان و رومانی هستند که همواره محصولات خود را از طریق دریای سیاه به اقصی نقاط جهان صادر می کردند که مطمئنا به دلیل جنگ با مشکلات فراوانی برای ادامه فعالیت های اقتصادی خود خواهند داشت. براساس آمار شورای بینالمللی غلات، روسیه اولین صادرکننده گندم جهان است و اوکراین سومین کشور صادرکننده گندم جهان است، پس درگیری نظامی این دو قطب مهم صادرات غلات به جهان مطمئنا تاثیر زیادی بر قیمت و افزایش تورم مواد غذایی داشته است.
بازارهای انرژی نیز به دلیل جنگ اوکراین و روسیه به شدت تحت تاثیر قرارگرفته اند. همواره اروپا ۳۵ درصد از گاز طبیعی مورد نیاز خود را از روسیه تامین می کرد که از طریق خط لوله هایی از بلاروس و لهستان یا اوکراین به آلمان میرسید. بعد از وقوع این جنگ آلمان اعلام کرده به عنوان بخشی از تحریمهای علیه روسیه خط لوله نورم استریم ۲ را متوقف می کند.
البته نکته قابل تذکر این است که حتی پیش از وقوع این جنگ نیز گاز ارسالی روسیه به اروپا در سال ۲۰۲۰ و به دلیل کاهش تقاضا بعد از همهگیری ویروس کرونا و تعطیلیهای ناشی از آن کاهش یافت و وضعیت صادرات آن نیز در سال ۲۰۲۱ حتی با وجود افزایش تقاضا در اروپا به روال قبل از همه گیری باز نگشت که همین امر باعث افزایش قیمت شد.
از شما دعوت می کنیم، برای کسب اطلاعات بیشتر و مطالعه سایر اخبار مرتبط به بخش مقاله ها و اخبار موجود در سایت شرکت صدرامین مراجعه نمایید.