کاغذ تحریر رایجترین و پرکاربردترین کاغذ در سالهای متمادی در سرتاسر دنیا بوده است. از این نوع کاغذ برای چاپ کتاب ها، روزنامه ها و مجله ها استفاده میشود. کاغذ گلاسه در واقع یک کاغذ معمولی است که سطح آن به وسیله یک لایه براق و صاف پوشیده شدهاست. در واقع این لایه باعث میشود تا جوهری که بر روی این نوع از کاغذ قرار می گیرد به صورت یکنواخت روی سطح کاغذ پخش شود و در نتیجه کیفیت چاپ و همین طور کیفیت و وضوح عکس ها و تصاویر و جزییات آنها بر روی کاغذ گلاسه بسیار بالاتر و بهتر از کیفیت چاپ بر روی کاغذ تحریر معمولی باشد.
ویژگی اصلی این نوع ازکاغذ قیمت پایین آن نسبت به سایر انواع کاغذها است و البته باید متذکر شد که قابلیت جذب بالای جوهر در این نوع از کاغذ نیز از دیگر مزایای آن محسوب می شود. این ویژگی های مهم این کاغذ بهترین گزینه ها برای چاپ کتاب و محصولات در تیراژ بالا است، پس طبیعی است که میزان تقاضای این کاغذ در بازار های جهانی بالا باشد.
اما کاغذ تحریر برای چاپ تصاویر خصوصا تصاویر با رنگهای براق و درخشان گزینه مناسبی نبوده و در مواقعی که کیفیت و چاپ و رنگ تصاویر اهمیت زیادی دارند، مثلا در چاپ کاتالوگ، کارت ویزیت و … نمیتوان از این نوع کاغذ استفاده کرد. و این ضعف بسیار بزرگی برای این نوع کاغذ است و باعث می شود که برای بسیاری از انواع چاپ نتوان از آن استفاده کرد.
بر عکس کاغذ تحریر، کاغذ گلاسه به دلیل سطح صاف و صیقلیای که دارد، گزینه مناسبی برای چاپ عکسها و تصاویر با کیفیت است. و این ویژگی بسیار مهم این نوع از کاغذ باعث شده است که در بسیاری از انوع چاپ استفاده از این نوع کاغذ پیشنهاد شود و به همین دلیل مصرف آن افزایش پیدا کند.
مواد تشکیل دهنده کاغذ گلاسه معمولا چه موادی هستند؟
برای تولید کاغذ گلاسه در واقع از همان کاغذ تحریر معمولی استفاده می شود که با مواد خاصی بر روی سطح آن لایه هایی اضافه می کنند. برای تهیه لایه های پوشاننده سطح کاغذ گلاسه، از ترکیبات مختلفی استفاده می شود. یکی از اصلیترین و رایجترین ترکیبات سطح کاغذ گلاسه ترکیبات نشاسته و پلاستیک هستند.
فرآیند تولید کاغذ گلاسه چیست؟
کاغذ معمولی در سطح خود حفرههای بسیار ریز و میکروسکوپی دارد که باعث می شود تا جوهر به صورت نامتوازن بر روی سطخ کاغذ پخش شود و در نتیجه کیفیت چاپ بر روی این نوع کاغذ پایین میآید. به همین دلیل یک لایه نازک از فرآوردههای نشاسته روی سطح کاغذ کشیده میشوند تا تمام حفرههای ریز روی سطح کاغذ را بپوشانند و یک سطح صاف و صیقلی بدست بیاید.
وقتی که سطح کاغذ با نشاسته پوشیده میشود، این نشاسته در اثر برخورد با جوهر ممکن است تغییر شکل دهد و به کاغذ آسیب برساند. به همین دلیل یک روکش نازک پلاستیکی هم روی سطح کاغذ کشیده میشود تا این نوع کاغذ در برابر آب و خیس شدن مقاوم شود.
انواع کاغذ گلاسه از نظر پوشش کدامند و هر کدام چه کاربردی دارند؟
کاغذ گلاسه دو نوع دارد زیرا بسته به کاربرد و نوع استفاده میتوان یک طرف یا هردو طرف کاغذ معمولی را تبدیل به کاغذ گلاسه کرد.
1- نوع اول این نوع از کاغذ، کاغذ گلاسه یک رو است که در واقع فقط یک طرف کاغذ معمولی را در طی فرآیند تولید گلاسه شده است..
که بیشتر برای استفاده به عنوان پوستر یا کاغذ خوشنویسی و هرنوع کاغذی که ورق نمیخورد و تنها از یک طرف آن استفاده میشود کاربرد دارد.
کاغذ گلاسه یک رو نسبت به کاغذ گلاسه دو رو قیمت کمتری دارد و برای صرفهجویی در هزینه چاپ گزینه مناسبی است.
2- نوع دوم این نوع از کاغذ، کاغذ گلاسه دو رو است که در واقع هر دو طرف کاغذ معمولی را در طی فرآیند تولید گلاسه شده است.
عمده کاغذ های گلاسه موجود در بازار، از نوع کاغذ گلاسه دو رو است. از این کاغذ برای صفحات داخلی مجله، کارت ویزیت، بروشور و کاتالوگ و … استفاده میشود.