قیمت کاغذ در ماه های گذشته با نوسانات زیادی مواجه شده است؛ چند ماه قبل مدیرمسئول یکی از انتشارات گفته بود:
“برخلاف وعدههایی که مسئولان در زمینه قیمت کاغذ دادند، نه تنها با کاهش قیمت یا حتی ثبات آن مواجه نبودیم؛ بلکه دوباره قیمت آن افزایش یافت و کاغذ تحریر با ابعاد ۶۰ در ۹۰، به بندی ۶۱۰ هزار تومان رسیده است.”
وزیر ارشاد پیش تر در نماز جمعه از نیاز کشور به ۳۰۰ هزار تن کاغذ در سال خبر داد و اعلام کرد، بر اساس برنامه ریزی انجام شده تا یک سال و نیم دیگر ۸۰ درصد کاغذ مورد نیاز کشور در داخل کشور تامین میشود. به ان صورت کشور از واردات کاغذ بی نیاز خواهد شد و از خروج ارز بسیار زیاد در این زمینه از کشور جلوگیری به عمل خواهد آمد.
افزایش قیمتهای اخیر در بازار کاغذ نه به دلیل افزایش تقاضا بلکه ناشی از جو روانی افزایش قیمت دلار ایجاد شده است، فعالان و کارشناسان بازار کاغذ معتقد هستند که رکود نسبی حاکم بر بازار طی چند سال اخیر موجب شده تا بازار کاغذ با قیمتهای اصلی خود فاصله داشته باشد، گاهی بیش از قیمتهای اصلی و گاهی کمتر از قیمتهای واقعی حرکت کرده است.
افزایش قیمت کاغذ در بازار آزاد در حالی اتفاق افتاده است که ناشران و چاپخانهداران چشمانتظار ورود کاغذهای تولید داخل به بازار هستند، تولیدی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون فرهنگیاش از همان روزهای نخست آغازین فعالیت دولت نوید آن را دادهاند.
بسیاری از فعالان حوزه نشر و صاحبان انتشارات درباره وضعیت عجیب قیمت کاغذ در روزهای اخیر بیان داشته اند که:
“قیمت کاغذ همچنان بالاست و حتی در ده روز گذشته تقریباً ۵۰ هزار تومان بهای هر بندش افزایش یافته است.”
تبعات این افزایش های پی در پی و فراوان قیمت کاغذ بسیار زیاد خواهند بود، از جمله:
- پر واضح است که افزایش قیمت کاغذ، در نهایت روی قیمت کتاب هم اثر خواهد گذاشت، پس شاهد افزایش قیمت کتاب ها نیز خواهیم بود.
- دستمزد چاپخانه داران و قیمت بالای کاغذ گلاسه که برای جلد کتاب استفاده میشود، هم با افزایش قیمت مواجه بوده است. تمام این موارد وارداتی هستند و تولید داخلی نیستند. پس شاهد افزایش قیمت کتاب ها نیز خواهیم بود.
در همین ارتباط ابوالفضل روغنی گلپایگانی، رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا، در این زمینه گفته است:
“در سالهای اخیر همواره نیاز داخلی به کاغذ تحریر 380 هزار تن برآورد میشد که امروز به دلیل تغییر شرایط این رقم به 300 هزار تن رسیده است، که کاهش چشگیری داشته است.”
از سوی دیگر دولت نیز وعده کرده تا یک سال و نیم آینده میتوانیم به خودکفایی در عرصه تولید داخلی برسیم که با اطلاعات و آمارهایی که ما به عنوان سندیکای تولیدکنندگان در اختیار داریم میتوان گفت که برای رسیدن به این وعده باید شرایطی را دنبال کرد.“
وی در ادمه صحبت های خود بیان داشت:
“در خصوص کاغذ روزنامه اکنون توان تولید در کشور به صورت 100 درصد وجود دارد، اما باز هم شاهد خروج ارز از کشور برای واردات هستیم.“