شیوع کرونا آسیبهای زیانباری برای اکثر صنایع کشور به همراه داشته است.
برخی از این صنایع با توجه به میزان درآمد و ذخایری که داشتا اند تا حدودی میتوانند در مقابل عواقب شیوع کرونا ایستادگی کنند. اما صنایعی که تا پیش از این هم مشکلات زیادی را به دوش میکشیدند اکنون وارد بحران شدهاند که اگر توجهی به معضلات این صنایع نشود، شاهد ورشکستگیهای صنایع بسیاری در سراسر کشور خواهیم بود.
صنعت چاپ که به گفته بسیاری از کارشناسان، یک صنعت مادر محسوب میشود از جمله صنایعی است که این روزها مشکلات فراوانی را تحمل میکند. مشکلاتی که پیش از کرونا هم بود و با شیوع کرونا وارد مراحل بحرانیتری شد. این بحران ها به حدی زیان بار هستند که ممکن است در روزهای آینده شاهد اخراج کارگران برخی کارگاههای حوزه چاپ باشیم.
- به گزارش خبرنگاران در سومین روز از هفتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ، غلامرضا شجاع مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان تهران، در قالب وبینار گفت:
“اگر فردی در داخل چاپخانه کار کند اما به دلیل عوارض ناشی از بیماری کرونا فوت کند، فارغ از اینکه این فرد در مترو، اتوبوس یا سایر مکانهای عمومی به این ویروس مبتلا شده باشد، پرداخت دیه او بر عهده چاپخانهدار مربوطه است، مشکلی که با وجود مطرح کردن نزد مسوولان هنوز به قوت خود باقی است.”
- ضمنا حمید فریور کارشناس صنعت چاپ و مدیر روابط عمومی شرکت چاپ و نشر کتابهای درسی ایران نیز در این جلسه مجازی بیان داشت:
“در دو سال گذشته با وجود تعطیلی مدارس، آموزش و نیاز به کتب درسی تعطیل نشده است. تابستان امسال با وجود تشدید وضعیت بیماری کرونا و افزایش فوتیها، کارکنان این شرکت با حضور در حداکثر شیفت کاری با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی، همه کتابهای مورد نیاز دانشآموزان را تامین کرده و به ادارات کل آموزش و پرورش استانها تحویل دادند.”
فریور اضافه کرد:
“واکسیناسیون هرچه سریعتر پرسنل و کارگران این مجموعه که همه هم و غم خود را تامین کتابهای مورد نیاز دانشآموزان قرار دادند یکی از درخواستهای بهحق ما است.”
- محمدعلی انصاری پور، رئیس اتحادیه چاپخانه داران اصفهان در گفتوگو با خبرنگاران گفت:
“صنعت چاپ مدتهاست با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم میکند. با شیوع ویروس کرونا مشکلات بیشتری بر این صنعت نیمه تعطیل افزوده شد و اکنون بسیاری از چاپخانه داران استان در تنگنا قرار دارند.”
او در ادامه سخنان خود افزود:
“پس از شیوع کرونا در جهان، صادرات و واردات برای اکثر محصولات در جهان صورت نگرفت، که این موارد شامل: کاغذ، مقوا، مرکب و دیگر موادی که مورد نیاز صنعت چاپ است نیز میشد.”
و ضمنا بیان داشت که:
“با توجه به عدم پیش بینی ادامه شیوع این ویروس در جهان و خالی ماندن انبارها، امکان ادامه کار برای برخی از کارگاهها تا زمان بهبود اوضاع وجود ندارد. البته همه این موارد وارداتی نیستند اما متاسفانه اجناس داخلی کیفیت لازم را نداشته و چاپخانهداران ترجیح میدهند از مواد خارجی استفاده کنند.”
رئیس اتحادیه چاپخانهداران اصفهان بیان داشت:
” دیدگاه دولت به صنعت چاپ، دیدگاهی صنعتی نیست.”
وی افزود:
“اگر دولت توجه بیشتری به صنعت چاپ میکرد شاهد تعطیلی این تعداد از کارگاهها در سطح استان اصفهان نبودیم.”
او همچنین درباره بودجه ای که در اختیار صنعت چاپ قرار گرفته است، گفت:
“مهمترین موردی که دولت در زمینه چاپ به آن توجهی نمیکند بودجهای است که در اختیار این صنعت قرار داده شده، که این میزان به هیچ عنوان پاسخگوی نیازهای چاپخانهداران نیست.”
انصاری پور در پایان بیان کرد:
“صنعت چاپ مانند تمامی صنایع دیگر نیازمند حمایتها و زیرساختهای اساسی است که متأسفانه طی سنوات گذشته مورد بیمهری مسئولان قرار گرفته است.”