مقوا چیست:
بر اساس استاندارد جهانی ISO مقوا کاغذی است با گرماژ بالای 250 که باعث ایجاد سختی بالاتر در آن گردیده است. انواع مقوا در صنعت برای بسته بندی محصولات مورد استفاده قرار می گیرند اما برای موارد دیگری مثل استفاده در جلد کتاب، کارت پستال، جعبه های پستی، بسته بندی کالاهای خوراکی و بهداشتی و انجام کارهای هنری نیز از آنها استفاده می گردد. مقوا می تواند دارای یک یا چند لایه باشد. تعداد لایه ها باعث ایجاد خواص مختلف در آن می گردد. هر کدام از آنها رای استفاده متفاوتی طراحی شده و به کار می روند
انواع مقوا ها مانند کاغذ از خمیر سلولز حاصل از چوب یا برگ درختان ساخته می شوند. همچنین می توان آنها را از بازیافت کاغذ های باطله نیز تهیه نمود. در صنعت چاپ نیاز به مقواهایی داریم که سطح آنها صاف باشد تا عمل چاپ بر روی آنها به خوبی ممکن گردد. هر یک از انواع مقوا بسته به کارایی مورد نظر با اشکال و ضخامت های متفاوتی ساخته می شوند.
خمیر مقوا در اصل مانند خمیر کاغذ است اما در ماشین های مخصوص لایه های خمیر بر روی هم قرار داده می شوند تا گرماژ های متفاوتی ازآن برای مصرف های گوناگون ساخته گردد. این خمیر ها بسته به نوع کارایی و خواص درخواستی از آنها می توانند از نوع خمیر مکانیکی یا شیمیایی بوده و یا حتی در بعضی از انواع مقوا ترکیبی از هر دو نوع خمیر برای تولید بکار برده شده باشد.
انواع مقوا ها می توانند در دو یا چند لایه ساخته می شوند. در انواع چند لایه اکثرا” لایه میانی از خمیر مکانیکی است تا حجیم تر باشد و لایه های یک طرف یا هر دو طرف آن از خمیر شیمیایی ساخته می گردد تا صاف بوده و قابلیت چاپ بهتری بر روی خود داشته باشد.
کاربرد بر اساس کیفیت و کارایی:
مقوا ها بر اساس کارایی و مورد مصرف خود در صنایع مختلف به درجه بندی 1 و یا درجه 2 و حتی درجه 3 تقسیم بندی می شوند. در این روش مقوای درجه یک باید از مرغوب ترین نوع خمیر کاغذ و در شرایط کاملا” بهداشتی تهیه گردد. مقوا های دارای کیفیت پایین تر بیشتر در صنایع بسته بندی یا به عنوان لایه میانی مقوا ها مورد استفاده قرار می گیرند. مقوا ها گسترده ترین استفاده را در صنایع دارا هستند و حجم تجارت آنها بسیار بالا است. هر یک از مدل های آن بر اساس نیاز یک بخش از صنعت طراحی گردیده است و به منظوری خاص مورد استفاده قرار می گیرد.
به عنوان مثال مقوا های مخصوص بسته بندی های خوراکی و مایعات در شکل و ساختار بسیار متفاوت با مقوای کفش و یا مقوا های مورد استفاده در کارهای هنری می باشد. هر یک از این انواع مقوا خواصی منحصر به فرد دارند تا بهترین اثر را در حفظ و نگهداری و یا بهداشت مواد داخلی خود داشته باشند.
انواع مقوا کدامند و هر یک برای چه منظوری مورد استفاده قرار میگیرند:
- مقوا ایندربرد: این مدل بیشتر برای بسته بندی مواد دارویی، بهداشتی و خوراکی ها استفاده می گردد. این نوع از خمیر درجه یک و با بالاترین کیفیت ممکن ساخته می شود. رنگ این نوع معمولا شیری و یا سفید می باشد. تولید این مدل به سبب اینکه در مواد خوراکی و یا دارویی از آن استفاده می شود می باید دارای مجوز تولید از وزارت بهداشت بوده و برابر با استانداردهای آن تولید شده باشد. این مدل ازموارد دیگر خود استقامت بیشتری دارد و به همین علت مانع از آسیب دیدن و یا شکستگی محتویات درون جعبه ساخته شده با کمک آنها می گردد. در بین انواع مقوا این مدل به علت داشتن جرم حجمی بیشتر از نوع پشت طوسی دارای قابلیت بهتری برای خم کردن و یا تا خوردن بوده و مقاومت آن نیز از مدل پشت طوسی بیشتر است.
- مقوا پشت طوسی: این نوع بیشتر برای بسته بندی موادی مثل شیرینی و یا جعبه های کفش مورد استفاده قرار می گیرد. این مدل از یک رویه سفید برای چاپ در بیرون و یک لایه به رنگ طوسی یا کرم به عنوان لایه درونی تشکیل شده است. مقوای پشت طوسی با گرماژ 200 تا 350 تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. اندازه گرماژ این نوع بر اساس ابعاد و کارایی آنها تغییر می کند. بدین منظور برای کارتن های بزرگتر از نمونه های با گرماژ بالاتر استفاده می گردد.
- مقوا گلاسه:این مدل نیز بیشتر برای صنایع بسته بندی و یا چاپ مورد استفاده قرار می گیرد. از مقوا گلاسه در محصولاتی مثل مجلات و یا جلد کتابها نیز استفاده می شود. در ساخت آن از ترکیبات پلاستیکی استفاده می شود و به همین علت این نوع مقوا دارای مقاومت بالایی بوده و انجام عمل چاپ بر روی آن با کیفیت بالاتری نسبت به مدل های دیگر انجام میگیرد.
- مقوا فلوت: اصطلاح flute به مدل ساختاری این نوع گفته می شود. فلوت از کاغذ های موج دار در مرکز خود استفاده می کند. این کاغذ های موج دار در عمل باعث ایجاد استحکام بیشتر و در همین حال نرمی و انعطاف پذیری مطلوب در فلوت می گردد. وجود فضای خالی حاصل از فلوت کردن کاغذ درونی این مقوا باعث افزایش قدرت مقاومت در برابر شکنندگی بوده و همچنین عایق خوبی برای دما نیز محسوب می گردند. تراکم فلوت ها را در واحد اینچ اصطلاحا” گام فلوت می نامند. مقوا های فلوت از این بابت در مدل های A,B,C,E,F طبقه بندی می گردند. در هر کدام از انواع مقوا فلوت گام ها می توانند با دیگری متفاوت باشند. مقوای فلوت با گام های متفاوت هر یک برای منظوری خاص تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
قیمت انواع مقوا بر چه اساسی مشخص می شود؟
تا بدین جا با انواع مقوا آشنا شده ایم و دیدیم که برای هر کاری نیاز به یک مقوای خاص است. هر محصول نیز بسته به نوع کارایی از خمیری خاص و موادی ویژه تشکیل گردیده است. همچنین بسته به نوع کارایی، گرماژ و لایه های مختلفی در یک مقوا مورد استفاده قرار می گیرد. همه این موارد و همچنین خواص متعدد دیگر در ساختار انواع مقوا ها باعث شده تا قیمت آنها نیز با یکدیگر فرق داشته باشد.
در هر صورت قیمت آنها بستگی مستقیمی با تکنولوژی ساخت و میزان مواد اولیه مصرفی در آنها دارد. صنعت مقوا سازی به علت گستره کاربردی خود به عنوان یک صنعت پیشرو و با میزان سود دهی بالا در بین صنایع دیگر است. همچنین به علت امکان استفاده و بازیافت مجدد محصولات به عنوان یک صنعت دوستدار محیط زیست نیز شناخته شده و مشهور است.
جمع بندی
ما در این مقاله تلاش کردیم تا به طور کامل برای شما در رابطه با انواع مقوا، ویژگی ها و کاربرد آن صحبت کنیم. از شما دعوت می کنیم، برای کسب اطلاعات بیشتر به سایر مقاله ها و اخبار مرتبط با آنها که در سایت شرکت تاو کاغذ موجود هستند، مراجعه نمایید. می توانید برای اطلاعات بیشتر با مشاوران ماهر ما تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند. در صورت تمایل برای خریداری این محصولات، لطفا با بخش فروش شرکت تاو کاغذ تماس حاصل فرمایید.